Allergieën vroegtijdig voorkomen

Ouders kunnen, volgens Canadese artsen, voorkomen dat hun kinderen een voedselallergie ontwikkelen. Ze adviseren ouders om hun baby op een leeftijd van vier tot zes maanden kennis te laten maken met voedsel dat mogelijk allergieën oproept.

Hun advies is gebaseerd op de Learning Early About Peanut (LEAP) studie, die in 2013 vastgesteld had dat een vroege kennismaking met een potentieel allergeen (bv. pindanoten) beter is om voedselallergie op latere leeftijd te voorkomen. Het gaat dan om baby’s met een hoog risico op voedselallergie, omdat ze ouders of broers/zussen hebben met een voedselallergie.

De richtlijn (van de American Academy of Allergy, Asthma and Immunology) stelt dit voor:

– Introduceer een nieuw voedingsmiddel elke 3 tot 5 dagen (uiteraard gepast klaargemaakt, zodat baby’s zich niet verslikken).
– Begin met granen, gele en oranje groenten en fruit.
– Introduceer de potentieel allergene voedingsmiddelen (koemelk, soja, pinda, noten, eieren, tarwe, vis, zeevruchten en sesam) eerst in kleine hoeveelheden, indien ze getolereerd worden.
– Introduceer deze als je thuis bent.
– Verhoog de hoeveelheid van een voedingsmiddel na enkele dagen stelselmatig.

Bron: AT&A