Aambeien

Aambeien zijn eigenlijk opgezwollen en uitgezakte zwellichamen (sponsachtige netwerken van bloedvaatjes) die net boven de anus in de endeldarm zitten. Dit wordt veroorzaakt door verstopping, te weinig lichaamsbeweging en/of een zittend beroep, overgewicht en zwangerschap. Pijn, jeuk en bloedingen aan de anus zijn de typische klachten. Meer dan de helft van de bevolking heeft er last van, maar slechts 20% gaat ervoor naar de huisarts.

Volgens een Duits onderzoek waaraan 84 patienten hebben meegedaan blijkt dat pycnogenol de symptomen van aambeien verminderen. Wat opviel was de volledige genezing van bloedingen na twee weken bij het gebruik van pycnogenol, terwijl de groep die geen behandeling kreeg (controlegroep) nog steeds bloedingen ervaarde. Als de pycnogenolzalf gecombineerd werd met het pycnogenolsupplement dan werkte het nog beter. De supplementen ondersteunen de functie van de inwendige bloedvaten, terwijl de zalf wondgenezende eigenschappen heeft.

Pycnogenol wordt gewonnen uit de schors van een bepaald soort pijnboom die alleen in de omgeving van Bordeaux in Frankrijk groeit. Het middel is een krachtige anti-oxidant die vrije radicalen, die celschade veroorzaken en het imuunsysteem aantasten, kan afvangen. Daarnaast verbetert Pycnogenol de bloedsomloop en juist die eigenschap kan van groot belang zijn voor mensen die last hebben van aambeien.