ADHD

Mensen met ADHD
Een kind met ADHD is hyperactief, impulsief en heeft problemen met aandacht. Het heeft in veel gevallen concentratieproblemen, is vaak dingen kwijt, vindt het moeilijk een taak af te ronden en heeft een gebrek aan organisatietalent en is snel afgeleid. We zien kinderen die moeite hebben met stilzitten, veel praten, voor hun beurt praten en anderen onderbreken.
ADHD is voor een groot deel erfelijk bepaald. Omgevingsfactoren (zoals roken en/of drinken tijdens de zwangerschap) kunnen ook leiden tot een verhoogde kans op ADHD bij het kind. Inmiddels staat door wetenschappelijk onderzoek vast dat symptomen van ADHD ook nog bij veel volwassenen voorkomen; niet iedereen ontgroeit de aandoening.
Voeding
Het verminderen van suikers kan er zeker aan bijdragen om de hyperactiviteit van kinderen met ADHD (of ADD) te verminderen. Een hoge suikerconsumptie leidt tot schommelingen in het bloedsuikerniveau in het lichaam. Dit kan resulteren in prikkelbaarheid en stemmingswisselingen bij praktisch iedereen. Voor kinderen met ADHD, kan het stijgen en dalen van het bloedsuikerniveau zorgen voor uitbarstingen van hyperactiviteit, stemmingswisselingen, agressie en prikkelbaarheid. Een teveel aan suiker kan de symptomen van ADHD-kinderen verergeren en bijdragen aan meer gedragsproblemen.
Een laag koolhydraten- en hoog eiwittendieet kan de symptomen van ADHD verminderen. Men moet er wel voor waken om de koolhydraten niet helemaal uit te bannen. Geraffineerde koolhydraten hebben de eigenschap om schommelingen te veroorzaken in het bloedsuikergehalte, wat gedragsproblemen bij ADHD patiënten kan verergeren. Denk aan wit brood, aardappelen, pasta en witte rijst. In plaats hiervan is het aan te raden om volle granen (zoals zilvervliesrijst, havermout), groenten en fruit te consumeren, omdat deze volop ongeraffineerde koolhydraten bevatten welke helpen om het bloedsuikergehalte te stabiliseren.
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ADHD verschijnselen uitlokken. Toevoegingen aan het voedsel, zoals kleurstoffen en kunstmatige smaakstoffen, zijn gekend als veroorzakers van gedragsstoornissen bij ADHD patiënten. Voorkom kant en klare maaltijden, omdat deze praktisch altijd over bovengenoemde toevoegingen beschikken. Het is beter om natuurlijk en gezond voedsel te eten. Let op met voedsel waar allergisch op gereageerd kan worden, zoals melkproducten, tarwe, eieren, gist en sinaasappelsap. Er zijn opvallende verbeteringen te constateren in het gedrag van het kind, indien allergie veroorzakende voedingsmiddelen uit het dagelijks consumptiepatroon verwijdert worden.
Ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs ter ondersteuning, hebben veel ouders ondertussen vernomen dat een dieet zonder suiker of producten waar suiker in voorkomt een positieve invloed kan hebben op de ADHD symptomen van hun kinderen.

Supplementen
Sommige supplementen kunnen de ADHD symptomen afzwakken. Het is aangetoond, dat ADHD kinderen, die visolie wordt toe gediend, beter in staat zijn tot spellen, schrijven en lezen. Visolie bevat essentiële vetzuren (omega-3) welke hyperactiviteit kunnen reduceren. Levertraan, is ook een goede bron voor deze essentiële vetzuren. Maar er zijn meer supplementen welke kunnen helpen bij ADHD, zoals neuronyl, magnesium, zink en homeopathisch het constitutiemiddel.

Bij Centrum Vitaal behandelen we kinderen met ADD en ADHD. Er bestaan natuurlijke middelen als Neuronyl, LTO, maar we hebben meer in huis. Belangrijk is de erfelijke zwakke schakel te ondersteunen. Maak gerust eens een afspraak en kijk wat we voor u kunnen betekenen.

Psychiaters waarschuwen voor gebruik ADHD-medicijnen 16-5-15