Anemie

Mensen die bloedarmoede hebben, ook wel anemie genoemd, hebben een tekort aan hemoglobine. Dit is een eiwit dat in het bloed voorkomt. Rode bloedcellen zijn voor 1/3 deel gevuld met hemoglobine. In rode bloedcellen is hemoglobine verantwoordelijk voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide.
De symptomen van bloedarmoede zijn vaag en algemeen.
– Bleekheid
– Vermoeidheid
– Duizeligheid
– Kortademigheid bij inspanning
– Hartkloppingen en een snellere hartslag in rust.
De klachten nemen in ernst toe naarmate de symptomen sneller ontstaan. Wanneer daarentegen de bloedarmoede zich heel geleidelijk (gedurende vele maanden) ontwikkeld heeft, past het lichaam zich aan en kunnen patiënten verrassend weinig klachten hebben.
Bloedarmoede kan vele oorzaken hebben. Een tekort kan worden veroorzaakt door een stoornis in de aanmaak (tekort aan bouwstoffen of afwijkingen in het beenmerg), door een plotseling of langzaam ontstaand verlies van bloed of door een verhoogde afbraak van rode bloedcellen in het lichaam.
Voor de aanmaak van rode bloedcellen zijn er drie belangrijke bouwstoffen: ijzer, foliumzuur en vitamine B12. Het is zaak te kijken wat het tekort veroorzaakt, is dit bijvoorbeeld door slechte voeding of is er meer aan de hand? Wij vinden het van belang een compleet plaatje te krijgen en passen daar onze behandeling op aan.