antibiotica

Antibiotica zijn medicijnen die infecties bestrijden. Maar antibiotica werken niet bij alle infecties. Belangrijk is wat de oorzaak is van de infectie. De meeste infecties ontstaan door een virus, zoals bij verkoudheid of griep. Andere infecties ontstaan door bacteriën, zoals bij een blaasontsteking, longontsteking of sommige seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Sommige infecties beginnen met een virus, waarna de bacterie de infectie overneemt. Dit komt voor bij infecties van de keel, de longen, het middenoor of het oog. In dat geval wordt de infectie erger, vaak neemt de koorts toe. Of de koorts komt weer terug na een paar koortsvrije dagen.
Antibiotica werken heel goed tegen infecties die zijn veroorzaakt door bacteriën. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Tegen infecties met virussen werken antibiotica niet. Penicilline is het bekendste antibioticum, maar er zijn nog veel meer soorten. Elk soort antibioticum werkt tegen andere groepen bacteriën. Alleen bij ernstige bacteriële infecties zijn antibiotica zinvol.
Antibiotica hebben onze levens drastisch veranderd. Door de antibiotica zijn ernstige ziekten, die vroeger dodelijk waren, goed te behandelen. Helaas worden steeds meer bacteriën resistent tegen antibiotica. Het is algemeen bekend dat antibiotica te pas en te onpas werd/wordt voorgeschreven en dat is de reden dat het niet nu meer werkt, zoals wij willen.

Laten we dus zuinig zijn met de soorten antibiotica die het wel nog goed doen en deze alleen inzetten wanneer het echt nodig is, zoals bij levensbedreigende ziektes. Voor de minder ernstige gevallen zou men kunnen uitwijken naar alternatieve remedies, zoals natuurlijke antibiotica. Een aantal voorbeelden hiervan zijn aloë vera, knoflook, grapefruitpitten, teatree-olie en gember.

Heeft u meer vragen hierover, neem dan gerust contact met ons op.