Auto- immuunziekte

Ons immuunsysteem bestaat uit een grote groep verschillende cellen en eiwitten verspreid over het hele lichaam. Door onderling nauwe samenwerking oefenen ze een aantal belangrijke functies uit in het lichaam. De twee belangrijkste functies van het immuunsysteem zijn het opruimen van infecties en het opruimen van overbodig geworden menselijke celresten.

Het immuunsysteem moet dus vreemde infectieuze ziekteverwekkers kunnen herkennen. Daarnaast moet het onderscheid kunnen maken tussen overbodig geworden menselijke celresten en celbestanddelen die nog goed functioneren. Meestal merkt u vanzelf wanneer het immuunsysteem bezig is met het opruimen van vreemde infectieuze ziekteverwekkers. U krijgt dan ontstekingsverschijnselen zoals koorts, zwellingen, roodheid, pijn of ziektegevoel. Het opruimen van lichaamseigen overbodig geworden celresten gebeurt iedere dag. Dat gaat veelal zonder ziektegevoel en dus zonder dat u het merkt.

Auto-immuunziekten ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als vreemd ziet. Het lichaam gaat dan antistoffen tegen de eigen weefsels vormen. U krijgt dus dezelfde klachten, zoals vermoeidheid, koorts, zwellingen, pijn, algehele malaise, enz. terwijl het lichaam zichzelf min of meer aanvalt.
Er zijn wel 80 soorten auto-immuunziekten, zoals multiple sclerosis (MS), reumatoide artritis (RA), syndroom van Sjögren, ziekte van Kawasaki, dermatomyositis, enz. Er is dus ook niet één behandelwijze aan te geven, omdat elke ziekte zijn eigen eigenschappen heeft. Daarbij is ook ieder mens uniek. Een behandeling is dan ook specifiek gericht op u als persoon waarbij alle factoren worden meegenomen, zoals uw ziekte, klachten, omstandigheden, leefomgeving, voeding, enz. . Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen, neem dan gerust contact met ons op.