cholesterol

 

Je hebt 3 soorten cholesterol: LDL, HDL, en VLDL. LDL is voor ongeveer 70% verantwoordelijk voor je totale cholesterol en deze verlagen of onder controle houden is essentieel. HDL wordt ook wel ‘’goede’’ cholesterol genoemd en heeft als unieke eigenschap om teveel aan vetten te absorberen en af te breken via je lever. VLDL wordt ook wel triglyceriden genoemd en zorgt voor energie, teveel hiervan kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De verhouding van deze soorten onderling is belangrijker dan je totale cholesterolwaarden! Cholesterol is niet persé slecht en wordt door je lichaam zelf geproduceerd, wat je eet bepaald voor een kwart je cholesterol. Met name te hoge LDL waarden is gevaarlijk en kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen!

Je kunt LDL cholesterol verlagen en HDL verhogen door minder verzadigde vetten te eten en voldoende onverzadigde vetten binnen te krijgen. LDL wordt gestimuleerd door verzadigde vetten, maar HDL ook. Met een gezonde leefstijl kun je zowel HDL verhogen en LDL verlagen. Onverzadigde vetten zijn gezond voor het lichaam doordat ze je HDL cholesterol stimuleren. Deze vetten zijn onderverdeeld in enkelvoudig en meervoudig onverzadigd en tref je aan bij de gezondere vetten zoals olijfolie.

Een verhoogd bloedcholesterolniveau wordt veroorzaakt door overmatige consumptie van verzadigde vetten in relatie tot onverzadigde vetten, of door een niet goed verlopende cholesterolstofwisseling. Dit resulteert niet alleen in een verhoogd totaal-cholesterolniveau, maar ook in een ongunstige verhouding tussen het schadelijke LDL-cholesterol en het gunstige HDL-cholesterol.

Dus voor de voeding is het van belang voldoende meervoudig onverzadigde vetzuren te gebruiken. Matig te zijn met verzadigde vetzuren en met geraffineerde koolhydraten. Verder weinig alcohol drinken (maar dagelijks 2 glazen rode wijn is gunstig). Naast het aanpassen van de voeding zijn er een aantal supplementen die u kunnen helpen.

 

– Vitamine C remt de oxidatie van LDL-cholesterol; het magnesium verbetert de
stofwisseling van koolhydraten, waardoor onnodige triglyceridevorming,
alsook het ontstaan van LDL-cholesterol-overschotten wordt geremd.

– Policosanol bevordert de fysiologische verwerking van LDL-cholesterol; verhoogt
HDL-cholesterol en verlaagt totaal-cholesterol.

– Cholenorm verbetert vetzuur- en cholesterolratio.

– L-arginine remt vetabsorptie.

– Magnesium verbetert de cholesterolstofwisseling.

– Genisteïne Plus remt de oxidatie van LDL-cholesterol.

– Resveratrol Forte beschermt LDL tegen lipide peroxidatie.

– Groene thee-extract verbetert vetzuur- en cholesterolratio.

– Luteïne Extra Forte remt oxidatie van LDL.

– Calcium pyruvaat ten behoeve van een betere vetstofwisseling.

– Chitosan vermindert de absorptie van vetten.

– Curcuma longa-extract vermindert cholesterolopname uit de darmen, stimuleert omzetting van o.a.
cholesterol in galzuren.

– Clarinol CLA 80% beperkt de hoeveelheid in het lichaam opgeslagen vet.

– Omega 36, voldoende onverzadigde vetten zorgen voor een verbetering van de
LDL/ HDL-ratioa.