Curcumine / geelwortel

Er bestaat verschil in kwaliteit. Hieronder probeer ik een en ander uit te leggen.

In de farmacokinetiek* wordt de biologische beschikbaarheid weergeven door de AUC-waarde (‘Area Under the Curve’). Bij het TS micellen product is deze AUC-waarde 88x groter dan bij een standaard curcumine product, bij SLCP Longvida is de AUC-waarde 285x groter dan bij een standaard curcumine product. Curcumine SLCP (Longvida) heeft dus een veel hogere biologische beschikbaarheid, een langere halfwaardetijd*, blijft dus langer in het lichaam en kan dus langer zijn werkzaamheid uitoefenen.
De analysemethode die gebruikt is in een studie om de plasmaspiegel van curcumine te bepalen is daarnaast ook van groot belang. Het meest eerlijke is om ‘vrij/bioactief’ curcumine in het bloed te meten, niet de inactieve vorm (curcumineglucuronide). Wanneer er een inactieve vorm van curcumine in de bloedmonsters aanwezig is wordt er wel regelmatig het enzym glucuronidase aan toe gevoegd waardoor de glucuronide in het bloedmonster wordt afgekoppeld van het inactief curcumine, hierdoor meet je dit ten onrechte als vrij curcumine. Alle plasmabepalingen met Longvida worden expliciet gedaan zonder het enzym glucuronidase, in de volgende studie (zie: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464615000493) met het TS micellen product staat in paragraaf 2.4 dat hier wel glucuronidase gebruikt is. In werkelijkheid zal het verschil in biologische beschikbaarheid mogelijk nog groter uitvallen en zal de Cmax van het micellen product  dichter bij die van Longvida liggen.

Feit blijft dat geelwortel / kurkuma en de werkzame stof ‘curcumine’ bijdragen aan een gezonder leven!

-Het is sterk ontstekingsremmend
De belangrijkste eigenschap van de kurkumawortel is dat het sterk ontstekingsremmend is. Geëxtraheerde curcumine is zelfs bijna even effectief als ontstekingsremmende medicijnen (Jurenka, 2009)

-Het werkt kanker remmend
Door de ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma en in het bijzonder van curcumine werkt het ook kanker remmend (Goel, 2001). Ontsteking is namelijk ook een essentiële factor bij tumorgroei (Coussens, 2002). Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat curcumine menselijke kankercellen van borst, prostaat, pancreas, maag, dikke darm en slokdarm kan doden (Hutzen, 2009), (Liu, 2011), (Moragoda, 2001). Het stopt ook de groei van melanoom cellen (Marin, 2007).

-Natuurlijke pijnstiller
De ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma maken het ook tot een natuurlijke pijnstiller voor met name chronische pijn zoals bij artritis en reuma. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat kurkuma effectiever is als pijnstiller dan aspirine of andere farmaceutische pijnbestrijders (Srivastava, 1986).

-Het kan Alzheimer voorkomen of verminderen
Steeds meer onderzoeken wijzen er op dat kurkuma patiënten met de ziekte van Alzheimer kan helpen. Opvallend is ook dat de ziekte van Alzheimer veel minder voorkomt in India dan in de Westerse wereld. Dit kan te verklaren zijn door de grotere consumptie van currygerechten die kurkuma bevatten. Onderzoekers hebben ook daadwerkelijk een verband gevonden tussen het eten van kerrie en betere cognitieve functies (Ng, 2006).

Een ander bestanddeel van kurkuma, aromatische turmerone, lijkt ook bij te dragen aan de positieve effecten op de hersenen van kurkuma. Recent ontdekten onderzoekers dat ar-turmerone het herstel van stamcellen in de hersenen stimuleert. Deze stamcellen spelen een belangrijke rol bij de genezing van neuro-degeneratieve ziektes zoals een hersenaanval en Alzheimer (Hucklenbroich, 2014).

-Het verbetert de cognitie
Curcumine heeft überhaupt positieve effecten op onze cognitieve vermogens. Het verbetert bijvoorbeeld het ruimtelijk geheugen en de cognitie door een vermindering van vetzuur peroxidatie in de hersenen (Belviranli, 2013). Bij ouderen bleek dat curcumine-supplementen een snelle en significante verbetering gaven in het werkgeheugen en in aandacht. Op de lange termijn leidde het zelfs tot een betere stemming. Mensen waren minder vermoeid, kalmer en meer tevreden.

-Het is goed voor je darmen en verteringssysteem
Van kurkuma is al heel lang bekend dat het helpt bij verteringsproblemen. Het helpt bijvoorbeeld heel goed bij een slechte vertering van vetten. Maar ook als je last hebt van het prikkelbare-darmsyndroom of de ziekte van Crohn kan kurkuma enorm veel voor je betekenen (Jurenka, 2009). Dit komt onder andere doordat het ontstekingen in de darmwand tegengaat (Yu, 2015). Ook voor mensen met een maagzweer kan curcumine een uitkomst zijn. In een klinisch onderzoek werd aan 25 patiënten met een maagzweer dagelijks vijf keer 600 mg curcumine gegeven gedurende 12 weken. Bijna de helft van hen had na vier weken geen maagzweer meer, en tegen het einde van de studie was de maagzweer bij 76% verdwenen (Prucksunand, 2001).

-Het verlaagt je cholesterol
Geelwortel verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed, hierdoor voorkom je ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten. Suppletie met curcumine leidde in onderzoek tot een significante afname van het totale cholesterolgehalte, evenals het LDL-cholesterolgehalte (Cox, 2014).

-Het verhoogt je weerstand
Kurkuma helpt je immuunsysteem om infecties in het lichaam te voorkomen, onder andere doordat het de productie van een bepaald eiwit stimuleert dat onmisbaar is voor het immuunsysteem. Dit eiwit (CAMP) helpt om verschillende bacteriën, virussen en schimmels te bestrijden zelfs als je immuunsysteem er nog niet bekend mee is (Gombart, 2012).

-Het helpt bij lever- en galaandoeningen
Door de ontstekingsremmende eigenschappen beschermt kurkuma ook de gezondheid van je lever. Het is eigenlijk een natuurlijke ontgifter voor de lever. Het wordt aangeraden bij hepatitis en kan schadelijke leverenzymen verlagen (Fu, 2008). Curcuminoïden verhogen ook de productie van galvloeistof in de galblaas en kunnen helpen om de galactiviteit op te wekken.

-Het helpt tegen overgewicht
Kurkuma kan helpen om af te vallen en overgewicht te voorkomen doordat het de vorming van nieuwe vetcellen verhindert. Daarnaast is er ook weer een verband tussen ontsteking in het lichaam en overgewicht. Overgewicht wordt inmiddels zelfs als een chronische ontstekingsziekte gezien (Lumeng, 2011). Curcumine heeft ook invloed op of het lichaam triglyceriden (vetten in het bloed) als vet opslaat of als energie gebruikt. Een onderzoek in The Journal of Nutrition liet zien hoe curcumine ons metabolisme juist weg kan leiden van vetopslag (Ejaz, 2009).

-Het vertraagt diabetes
Bij mensen met pre-diabetes vertragen curcumine supplementen het ontstaan van diabetes type 2. Dit heeft wederom te maken met de ontstekingsremmende en antioxidant werking van curcumine (Chuengsamarn, 2012). Ook bleek uit experimenten dat curcumine een gunstige invloed heeft op de bloedsuikerspiegel van ratten met diabetes (Arun, 2002).

-Het verbetert bloedvaten en kan hartaandoeningen voorkomen
Curcumine gaat op verschillende manieren het ontstaan van hartaandoeningen tegen, onder andere doordat het oxidatieve stress en ontstekingen in de vaatwanden tegengaat (Wongcharoen, 2009). Suppletie met curcumine leidde in experimenten tot herstel van de elasticiteit van de bloedvaten (Fleenor, 2013). Een andere belangrijke functie is dat curcumine het endotheel ondersteunt. Dat is het binnenweefsel van bloed- en lymfevaten (Akazawa, 2012).

-Het verlaagt de kans op een hartaanval
Suppletie met curcumine verlaagt het risico van een hartaanval na een bypassoperatie met 65%. In een experiment uitgevoerd in 2012 kregen bypass patiënten 3 dagen voor de ingreep tot 5 dagen erna een supplement met 4 gram kurkuma. Bij deze patiënten was de kans op een hartaanval 65 % lager dan bij de controlegroep (Wongcharoen, 2012).

-Het is goed voor je huid
Kurkuma reinigt en ontgift je huid. Verwerkt in een crème heeft het een voedend en hydraterend effect op je huid waardoor je huid weer kan gaan glanzen (Deep Kaur, 2011). Inwendig gebruik van kurkuma kan ook helpen om de geode bacteriën op je huid in evenwicht te brengen wat bijdraagt aan een gezonde huid. Kurkuma wordt ook gebruikt bij de behandeling van psoriasis en andere ontstekingsgerelateerde huidaandoeningen (Antiga, 2015). Je kan kurkumawortel zelf als een pasta gebruiken als je het fijnstampt met wat water om ‘s nachts op geïrriteerde huid of pukkels te smeren.

-Het verlicht depressieve klachten
Suppletie met curcumine is ook effectief gebleken bij de behandeling van ernstige depressies. 2 x per dag 500 mg curcumine gaf na vier weken significante verlichting en een afname van ervaren angst (Lopresti, 2014). De resultaten waren zelfs vergelijkbaar met die van Prozac (Sanmukhani, 2014). Niet verbazingwekkend gezien de aanwijzingen dat curcumine stimulerend werkt op de belangrijke feelgood neurotransmitters serotonine en dopamine (Kulkarni, 2008).

-Het voorkomt spierschade en helpt tegen spierpijn
Een curcumine supplement kan ook ideaal zijn na het sporten om spierpijn te verminderen en herstel van spierschade te versnellen (Nicol, 2015). Een team van het Olympic Training Centre in Barcelona experimenteerde met curcumine supplementen bij grote inspanningen. Aanvulling met 200 mg curcumine 2 dagen voor de inspanning en 1 dag erna bleek de schade aan het spierweefsel en de spierpijn sterk te verminderen (Dropnic, 2014).

-Verlicht reuma en artrose / artritis en gewrichtspijn
Door de ontstekingsremmende eigenschappen is kurkuma een ideaal middel voor mensen met gewrichtsproblemen (Park, 2007). Curcumine bleek bij mensen met reumatoïde artritis effectiever dan medicijnen en verminderde zowel de pijnlijkheid als de ziekteactiviteit en zwelling (Chandran, 2012). Bij mensen met osteo-artritis in de knie werkte een supplement met kurkuma extract even goed als ibuprofen (Kuptniratsaikul, 2009).

B-eschermt tegen hersenbeschadiging door fluoride
Consumptie van gefluorideerd drinkwater kan hersenschade tot gevolg hebben, met name in bepaalde gebieden van de hippocampus. Curcumine kan deze neurodegeneratieve werking van fluoride tegengaan blijkt uit onderzoek met ratten (Sharma, 2014).

-Beschermt tegen candida
Door de schimmelwerende werking van curcumine kan het beschermen tegen overmatige groei van de candidaschimmel. Candida kan zowel in de vagina als in de darmen, de huid of in de mond tot uiting komen. Uit onderzoek blijkt dat curcumine de aankleving van candidasoorten op humane epitheelcellen van het mondslijmvlies vermindert. Curcumine bleek in veel gevallen zelfs effectiever dan het vaak toegepaste antischimmelmiddel fluconazol (Martins, 2009).

-Helpt tegen chronische vermoeidheid
Uit onderzoek blijkt dat de symptomen van CVS (chronisch vermoeidsheidssyndroom), zoals vermoeidheid, gespannen spieren, depressiviteit en een grieperig gevoel, de uitingsvormen zijn van een ontstekingsreactie in het lichaam. Curcumine kan deze symptomen verminderen doordat het de productie van een belangrijke ontstekingsfactor (NF-kB ofwel nuclear factor-kappa B) remt (Maes, 2007).

-Beschermt tegen effecten van giftige chemische stoffen
Het is moeilijk om tegenwoordig niet met chemische stoffen in aanraking te komen. Bestrijdingsmiddelen op ons voedsel, BPA in plastic, parabenen in crèmes, er zijn duizenden chemische stoffen die in producten, de lucht en het water zitten. In ons lichaam hopen deze stoffen zich op en kunnen onze hormonale systemen flink ontregelen. Curcumine beschermt tegen minstens 31 chemische stoffen (Ji, 2014)