Diabetis

Diabetes of suikerziekte is de meest voorkomende chronische ziekte: al ruim 1 miljoen Nederlanders hebben het. De lichamelijke gevolgen van (onbehandelde) diabetes zijn groot en soms ook levensbedreigend, zoals hart- en vaatziekten.
Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft, dat de bloedsuikerspiegel regelt. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline of het maakt helemaal geen insuline meer aan.
De meest voorkomende soort is diabetes type 2: negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op. Er zijn ook mensen bij wie het afweersysteem de cellen vernielt die insuline aanmaken. Het afweersysteem vergist zich dus. Dan heb je diabetes type 1. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Ze kunnen geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is.
Het is niet helemaal bekend waardoor suikerziekte ontstaat. We weten we dat mensen eerder diabetes type 2 krijgen als het in de familie zit, als ze te zwaar zijn en/of als ze te weinig bewegen. Maar lang niet iedereen kan voorkomen dat hij diabetes type 2 krijgt. Er zijn ook mensen die altijd gezond leven en die toch diabetes type 2 krijgen. Diabetes type 1 begint met aanleg voor diabetes type 1, ook zonder diabetes in de familie.
Suikerziekte kan ernstige gevolgen hebben, zoals hart- en vaatziekten (hartinfarct, beroerte) en schade aan nieren, zenuwen en ogen, wat weer kan leiden tot nierfalen, amputatie of blindheid. Daarbij is het verloop slecht te voorspellen. Waar de één ogenschijnlijk redelijk goed met de ziekte kan leven, krijgt de ander te maken met ernstige complicaties.
Uit onderzoek van de Amerikaanse Diabetes associatie is gebleken dat, wanneer de bloedsuikerspiegel zo dicht mogelijk bij de normale waarden wordt gehouden, de kans op latere ernstige complicaties met circa 60 % kan worden verminderd.
Voedingsadvies
Mensen met diabetes type II zouden ervoor kunnen kiezen ervoor te zorgen dat de bloedsuikerspiegel (een tijd lang) zo min mogelijk omhoog gaat, door aangepaste voeding. Dan hoeft de alvleesklier nauwelijks insuline te produceren en hoeven de lichaamscellen zich niet meer zo sterk te beschermen tegen een overmaat aan insuline. Het hele systeem wat de bloedsuikerspiegel moet reguleren kan dan tot rust komen en mogelijk zich enigszins herstellen. Zonodig kan dit proces ondersteund worden met een aantal vitaminen, mineralen, kruiden e.d.
De enige manier waarop je kunt voorkomen dat de bloedsuikerspiegel stijgt, is voeding te gebruiken die weinig effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, is het advies om vooral veel groente te eten. Dit kun je aanvullen met noten, zuivelproducten, vis, eieren en beperkt vlees.
Bent u benieuwd wat we voor u kunnen doen of wilt u onder begeleiding uw voeding aanpassen, neem dan gerust contact met ons op.