Effect behandeling alternatieve geneeswijzen

Het zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan: in het populaire tv-programma Zondag met Lubach was gisteravond een kritisch item te zien over alternatieve geneeswijzen d.d. 8 okt 2017.

https://www.npo3.nl/zondag-met-lubach/08-10-2017/VPWON_1266482

In het kort de inhoudelijke strekking: de werking van alternatieve geneeswijzen is wetenschappelijk niet bewezen dus moet er een strikte scheiding komen in de zorgverzekeringspakketten tussen alternatief en regulier. En dat dan gebracht op de typische Lubach-manier. Ook acupunctuur komt aan de orde als een ‘onbewezen ideetje’. Naar onze mening is het item inhoudelijk kort door de bocht.

We vragen ons af of Lubach ‘Pubmed’ heeft geraadpleegd. Op Pubmed staan alle wetenschappelijke onderzoeken benoemd. Als je acupunctuur intypt komen er meer dan 26635 artikelen. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=acupuncture

acupuncture – PubMed Result

www.ncbi.nlm.nih.gov

1: Torales J, Barrios I, Villalba J. Alternative Therapies for Excoriation (Skin Picking) Disorder: A Brief Update. Adv Mind Body Med. 2017 Winter;31(1):10-13.

Zo is er onderzoek gedaan naar de effectiviteit van acupunctuur bij patiënten met pijn, hoofdpijn, migraine, rugpijn, artritis, gevolgen van bestraling na kanker, gewoon teveel om op te noemen waar acupunctuur bijdraagt tot een betere gezondheid. En dat zou dan allemaal ‘placebo’ zijn.

Op onze website staan een aantal voorbeelden van klachten waarbij acupunctuur goed werkt:

acupunctuur en hoofdpijn
acupunctuur helpt bij rugklachten
acupunctuur bij zwangerschap
acupunctuur en migraine
acupunctuur effectief bij depressie

Over placebo gesproken; zowel in de reguliere geneeskunde als de complementaire geneeskunde wordt gebruikt gemaakt van de werking van ‘het placebo effect’. Het is een bekend fenomeen in de wetenschap en ook wetenschappelijk onderzocht dat placebo werkt! De alternatieve geneeswijzen weten al langer dat placebo werkt en maakt ook daar gebruik van. Om nu te stellen dat alles wat de complementaire geneeswijzen bereikt bij patiënten op placebo berust is -onjuiste informatie- en daarom ons verzoek!

Heb jij als patiënt een alternatieve behandeling ondergaan met positieve effecten en/of ben je het NIET eens met de stelling van LUBACH?
Doe mee en plaats een reactie op zijn facebookpagina. Alvast bedankt

https://www.facebook.com/zondagmetlubach/