Endometriose

 

Bij endometriose heeft zich baarmoederslijmvlies op plaatsen buiten de baarmoeder gevestigd, zoals op eierstokken, eileiders, buikvlies, blaas of darmen.  Dit slijmvlies reageert op dezelfde wijze als het normale baarmoederslijmvlies op de hormonale prikkels: er treedt ook daar dus een ‘menstruatie’ op. De belangrijkste symptomen zijn langdurige en pijnlijke menstruaties. Het vloeien kan de gehele cyclus duren, zodat het normale menstruatiepatroon niet meer te herkennen is.

Geadviseerd wordt vaak, naast pijnmedicatie, te zorgen voor rust en ontspanning wanneer het kan. Een warme kruik op buik of onderrug kan helpen of een warm bad of een massage van de onderrug. Qua voeding is het verstandig voldoende meervoudig onverzadigde vetzuren te gebruiken. Verder zijn er een aantal supplementen die de endometriose helpen verlichten.

Je kan Max-GLA innemen om de hormonale omzettingen te verbeteren. Het supplement werkt regulerend op de
menstruele cyclus. Net als Endonorm en vitamine B6. Natuurlijk vitamine E bevordert gezonde celdeling.
Lactoferrine werkt immuunversterkend en zorgt voor een functioneel ijzertransport. Natuurlijke DIM-matrix verbetert de oestrogeenstofwisseling en Maca verbetert de synthese en balans van alle vrouwelijke hormonen. Dong-Quai bestrijdt menstruatiepijnen.

Wij adviseren voorzichtig te zijn met stoffen die een oestrogene werking hebben, zoals insecticiden, tarwe en fyto-oestrogenen.