Epilepsie

Epilepsie is een aanvalsgewijs, meestal kortdurend, optreden van een stoornis in de hersenwerking). Dit als gevolg van veranderingen in de elektrische activiteit van hersencellen in de vorm van abnormale, buitensporige ontladingen. De intensiteit en aard van de aanvallen zijn afhankelijk van de lokalisatie en van de mate waarin de hersenfunctie is gestoord en bestaan uit motorische, zintuiglijke, vegetatieve of psychische verschijnselen. Vaak is er sprake van een bewustzijnsverlies of -daling.

Taurine is een neurotransmitter en is betrokken bij de regulatie van de motoriek. Het kan spiersamentrekkingen voorkomen. Het heeft een functie in elektrisch actieve weefsels, zoals hersenen en hart, en stabiliseert daar de celmembranen, waardoor foutieve prikkeling van zenuwcellen wordt voorkomen. Taurine is als supplement dan ook aan te bevelen bij epilepsie.

Taurine is een zwavelhoudende aminozuur-achtige stof en komt in grote hoeveelheden voor in het lichaam van zoogdieren en speelt een belangrijke rol in het cardiovasculaire systeem, de ontwikkeling en functie van spieren, de retina en het centrale zenuwstelsel. De lichaamseigen aanmaak van taurine is gewoonlijk beperkt. Taurine bevindt zich hoofdzakelijk in gebieden met een hoge elektrische activiteit, zoals de hersenen, het netvlies en het hart. Het bevordert de stofwisseling in deze gebieden waardoor de vitaliteit verhoogt. En taurine voorkomt overprikkeling, waardoor het van nut is bij epilepsie en hartritmestoornissen. Het werkt ook bloeddrukverlagend en beschermt tegen een hartaanval.
Taurine komt voornamelijk voor in eiwitrijk dierlijk voedsel, zoals vlees, vis, schaaldieren, gevogelte en eieren, maar ook in rode algen. Met name schelpdieren hebben een hoog gehalte taurine. Taurine komt niet voor in plantaardig eiwit: bonen en noten bevatten geen taurine, maar wel methionine en cysteïne, welke in de lever omgezet kunnen worden in taurine, op voorwaarde dat er voldoende vitamine B6 aanwezig is. Extra vitamine B6 innemen, is dan ook raadzaam. Verder adviseren we bij epilepsie lichaamsvreemde stoffen in de voeding, zoals geur-, kleur- en smaakstoffen te vermijden.

Om epilepsieaanvallen te verminderen kan ook magnesium orotaat ( magnesium gebonden aan orootzuur) ingenomen worden. Magnesium helpt bij vermoeidheid, activeert de natuurlijke energie in het lichaam en is goed voor spieren en zenuwstelsel. Ook het supplement stressnorm werkt anticonvulsief. Daarnaast blijkt dat veel epilepsiepatiënten een tekort aan zink citraat hebben. Ook een aanvulling van foliumzuur wordt aanbevolen. Foliumzuur remt convulsies en is belangrijk indien anti-epileptica worden gebruikt.

Uiteraard is het ook hier zeer van belang dat u in overleg gaat met uw arts alvorens u supplementen gaat gebruiken, zeker in combinatie met reguliere medicatie.