Fibromyalgie en aspartaam

Onlangs las ik een artikel waarin beschreven werd dat vier artsen van het Malcolm Randall centrum in Florida beschrijven in ‘The annals of pharmacotherapy’ dat er vier gevallen van fibromyalgiepatiënten waren, die spontaan genazen na het weglaten van glutamaat(MNG) en aspartaat (onderdeel van aspartaam) uit hun dieet. Ze hadden daarvoor allemaal meervoudige behandelingen ondergaan met beperkt succes.

Helaas werd in dit artikel fibromyalgie nog steeds omschreven als zijnde een reumatologische aandoening, terwijl inmiddels bekend is dat het een aandoening van het zenuwstelsel is. Aspartaam en MNG zijn stoffen waarop zenuwcellen fel kunnen reageren, dus de “genezing” van deze vrouwen op het weglaten van deze stoffen, lijkt dan ook een logisch verband te hebben.

Fibromyalgie wordt o.a. gekenmerkt door gewrichtspijnen, vermoeidheid, prikkelbare darm en slaapstoornissen. Andere symptomen die in de gevalstudies beschreven werden: spierpijn, ochtendstijfheid, chronische vermoeidheid, reflux, angst, depressie, hoofdpijn … . Deze symptomen verdwenen als sneeuw voor de zon bij drie vrouwen toen ze op een dieet gezet werden zonder de smaakversterker mononatriumglutamaat (MNG) en de kunstmatige zoetstof aspartaam. Een vierde patiënt, ook een vrouw, herstelde hierdoor ook zeer goed.

Verder onderzoek lijkt me naar aanleiding van dit kleine onderzoek een logisch gevolg. Desondanks is het blijkbaar zeer de moeite waard eens grondig te kijken naar wat er in je eten zit en probeert deze stoffen indien mogelijk te vermijden.