Gerson

GersonMax Gerson, een Duitse arts (1881-1959) ontwikkelde een therapie op basis van vers fruit en rauw voedsel, zoals het voedingspatroon van onze verre voorouders geweest moet zijn. Op dat moment leed hij zelf aan ernstige migraine en daarvan wilde hij genezen. Hij genas inderdaad volledig van deze aandoening. Dit sterkte hem in de overtuiging dat ook andere (ernstige) ziektes te genezen zouden moeten zijn door een natuurlijke voeding. Hij kreeg in de jaren twintig zelfs internationale bekendheid door zijn voedingstherapie bij tuberculose, waarbij uitzonderlijk veel patiënten zijn genezen. (Gerson-Sauerbruch-methode). Gerson is later naar Amerika gegaan, waar hij eerst met open armen werd ontvangen en later werd belasterd, zoals men dat ook in deze tijd vaak weer ziet gebeuren.

Gerson was van mening dat bij chronische ziekten de uitscheiding van keukenzout is verstoord, waarbij veel kalium wordt verloren uit de lichaamscellen, terwijl te veel natrium wordt opgenomen en vastgehouden. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld oedeem, want de huidige voeding bevat te veel zout en te weinig kalium. Als men zich op een natuurlijke manier voedt, dus de planten nuttigt die op een natuurlijke manier zijn verbouwd, onbewerkt en niet gekookt, zonder gifstoffen en kunstmest, dan krijgt het lichaam precies de juiste verhouding van kalium en natrium binnen. En natuurlijk meer vitale stoffen zoals vitaminen en mineralen. Door alle bewerkingen van tegenwoordig wordt het evenwicht dusdanig verstoord, dat het voedsel ziekmakend is geworden, de hoeveelheid kalium te laag en het natriumgehalte te hoog. Door het verstoorde evenwicht en de giftige stoffen die zich ophopen, gaan cellen oxideren en ontsporen tot ziektes zoals kanker en vele andere chronische ziekten.

Zoals in de natuurgeneeskunde ook gebruikelijk is speelt de lever een cruciale rol in het genezingsproces en het ontgiften van de cellen. Men richt zich dus in de eerste plaats op ontgifting. Men bereikt dit door het drinken van vrij grote hoeveelheden vers geperst sap van groenten en fruit. Om de galwegen te stimuleren gebruikt men koffieklisma’s of nog beter darmspoeling met koffie en om de dag.  Hierdoor krijgt men een uitscheiding van giftstoffen uit het lichaam.

In de tweede plaats richt men zich dan op de voeding die de mineralenbalans weer moet gaan herstellen. ‘Stay close to nature’ zei Gerson. Hierbij zijn dus verse sappen, fruit en rauwe groenten van belang. Het is duidelijk dat zout verboden is. Ook dierlijke eiwitten zijn niet toegestaan omdat die ook zouten vasthouden. Maar ook suiker of waar suiker in voorkomt als frisdrank, snoep en geen gluten als tarwe en rogge.

Verder ondersteunt men als derde peiler van de therapie de stofwisselingsproces. Denk hierbij aan de schildklier of probeer er achter te komen wat je zwakke schakel is, dit kan met kruiden – homeopathie.  Verder geeft kun je denken aan orthomoleculaire supplementen, maar daarbij is het altijd belangrijk om te monitoren -bij Centrum Vitaal doen we dat met de Oberon.

Alle geconserveerde, voorbewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen zijn in deze therapie verboden. Ook mag men verder geen koffie (behalve de therapeutische in het begin), thee, nicotine, alcohol, kruiden, chemische medicijnen en vetten. In het begin van de therapie zijn ook kaas, melk, eieren, vlees en room verboden. Er zijn diverse ziektes waarbij men deze therapie kan toepassen, zoals kanker, diabetes, reumatoïde artritis, astmatische bronchitis, allergieën, hartklachten, multiple sclerose, hoge bloeddruk en vele andere ziekten.

Bij de therapie van Max Gerson moet men ook bedenken dat hij in het algemeen patiënten te behandelen kreeg die door de gangbare geneeskunde waren opgegeven. Veel mensen beschouwden zijn therapie als laatste reddingsmogelijkheid. In zijn kliniek werd iedere patiënt individueel behandeld en het is dus niet zo dat het alleen een kwestie zou zijn van enkel het drinken van vers geperste sappen.

Voorbeeld van een dagmenu:
dit is afhankelijk van de ernst van de ziekte hoe strikt je dit moet doorvoeren!

Ontbijt met havermout (havermout porridge) is  380 ml water koken 6 niet-afgestreken el havervlokken -beetje roomboter of kokosolie -rozijnen, abrikozen en evt lijnzaadolie  evt noten en zaden –  Volgens Gerson ook een glas vers uitgeperst sinaasappelsap of grapefruitsap.

Tussendoor; 13 keer per dag sap 200 cc sap van appel, wortel …met een slowjuicer en direct opdrinken want dan zitten de enzymen er nog in.
En green leaf juice met paprika, broccoli, bieten, andijvie, kool, spinazie -als het kan zoveel mogelijk vers-!

Middag soep van verse groenten (Hypocratessoep volgens Gerson) en salade (afhankelijk van stadium en ernst van ziekte)
Avondeten idem als middageten, soep
Recepten ga naar de site van Gerson therapy

Therapie; volgens Gerson is het ‘licht’, behandeling met biofotonen en
Darmspoeling met koffieklisma om extra te ontgiften