Gewrichtsontsteking / collageen

Mensen op leeftijd krijgen vroeg of laat te maken met last van de gewrichten. Als een gewricht slijt, heeft dat ‘artrose’. De mate waarin een gewricht slijt bepaald hoeveel last en/of pijn je hebt. Wetenschappers hebben onderzocht dat er een verband bestaat met opbouw vancollageen en gewrichtsontstekingen.  Inname van collageen zou kunnen helpen de progressie van pijn / stijfheid in gewrichten (artrose in gewrichten) af te remmen of zelfs tot stilstand te brengen. Om deze theorie te toetsen, voegden onderzoekers van de Harvard Medical School ongedenatureerd gezuiverde collageen type II gedurende 3 maanden toe aan het dieet.

Collageen is het belangrijkste structurele eiwit in het bindweefsel van het lichaam. In totaal zijn er meer dan 20 verschillende typen collageen. Type 1 t/m 4 zijn het belangrijkste en meest voorkomend, waarvan type II het meest voor komt in gewrichten (knie, heup elleboog, pols, vinger).

Gewrichten worden het meest aangedaan door ontstekingen. Wetenschappelijk onderzoek (1) toont aan dat ongedenatureerd collageen type II pijn en zwelling kan verminderen bij ontstekingen. Bij artrose werkt het zelfs beter en sneller dan glucosamine/chondroitine.

Bij beschadiging aan het kraakbeen (bijvoorbeeld in gewrichten) reageert het immuunsysteem met een ontstekingsreactie. Houdt de ontsteking langer aan dan worden er antilichamen tegen collageen type II gevormd, wat een verwoestende uitwerking heeft op het gewrichtskraakbeen.

Artrose is een voortschrijdende aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen van gewrichten, met name de dragende zoals de knie en de heup, maar ook van de andere gewrichten, verminderd. In de volksmond wordt artrose vaak in één adem genoemd met veroudering en slijtage, alsof degene die eraan lijdt oud en versleten is, maar dat is niet juist. Ook wekt een woord als slijtage de indruk dat er niets aan te doen is, maar ook dat is onjuist. Het kan op elke leeftijd optreden. De kans erop wordt wel groter naarmate men ouder wordt. Artrose kan echter ook bij jonge mensen voorkomen.

Inname van  collageen  geeft na contact met het immuunsysteem in de darmwand (de zogenaamde Peyerse plaques) een deactivatie van de afweercellen (T-cellen), waardoor processen geremd worden die collageenafbraak geeft in het gewrichtskraakbeen. Zo kan het gewrichtskraakbeen tot rust komen en een kans krijgen om te herstellen.

Met gemiddeld 10 mg per dag van collageen, kan de werking tot stand komen door beïnvloeding van het immuunsysteem. Na gemiddeld 42 dagen ziet men in studies een duidelijke vermindering van pijn, waaronder ochtendstijfheid, stijfheid na rust en pijn die erger wordt na beweging. Ook is er verbetering van bewegingscapaciteit van het gewricht .

Ook voor dieren (waaronder honden en paarden met artritis) ziet men na gemiddeld 90 dagen goede resultaten. De veiligheid is bevestigd en aangetoond in diverse studies.

Bij Centrum Vitaal hebben we goede ervaring met acupunctuur in combinatie met curcumine / goede omega en/of UC2 om collageen op te bouwen. (afhankelijk van de ernst)