Gluten

Brood is niet weg te denken uit ons dagelijkse menu. Maar steeds meer mensen in Nederland blijken toch een echte allergie te hebben voor de eiwitten uit tarwe. Laboratoriumonderzoek kan u informatie verschaffen.

Glutenallergie

De gluten in brood en pasta kan diarree veroorzaken of een opgezette buik. Glutenallergie of coeliakie is een ziekte die veroorzaakt wordt door het eten van gluten. Gluten zijn eiwitten die aanwezig zijn in graan, zoals tarwe. Glutenbevattende granen zijn tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en ook haver. Deze eiwitten beschadigen de darm en het immuunsysteem en voorkomen dat voedsel en vitaminen worden opgenomen. Coeliakie is een voor een deel een erfelijke aandoening en meestal hebben kleine kinderen met deze aandoening diarree, zij blijven achter in de groei. Steeds vaker zien wij dat deze ziekte ontstaat op latere leeftijd, soms na een operatie, stress, infecties of een bevalling.
Borstvoeding beschermt kinderen in beperkte mate tegen deze aandoening, hoe langer het kind borstmelk heeft ontvangen des te later ontstaat de glutenallergie.

Hieronder een aantal klachten:
– Opgezette buik
– Diarree
– Gewichtsverlies
– Kinderen groeien niet goed
– Stinkende ontlasting
– Bloedarmoede
– Gedragsveranderingen
– Spierkrampen
– Moeheid
– Gewrichtspijn
– Epileptische aanvallen
– Zweertjes in de mond
– Verkleuring van de tanden

Mensen met coeliakie hebben vaker auto-immuunziekten als:

– Dermatitis ( jeukende huid vooral van de ellebogen, knieën en billen. Vaak hebben zij geen darmklachten)
– Schildklieraandoeningen
– Type 1 diabetes
– Leverziekten
– Collageen aandoeningen
– Reumatoïde artritis

In sommige landen, zoals Italië, wordt er gescreend op coeliackie, kinderen worden op hun 6de jaar onderzocht. Één op de 200 mensen heeft daar een glutenovergevoeligheid.
Er is altijd gedacht dat glutenovergevoeligheid in Nederland niet zo vaak voorkwam. Maar in de laatste jaren blijkt dat het waarschijnlijk ook in de buurt van 1 : 200 ligt en niet 1 : 2.500 zoals lang gedacht. Veel mensen hebben niet veel last. Wanneer er coeliakie in de familie voorkomt, is er meer kans dat andere leden het ook hebben, het is dus van belang bij de anamnese daarnaar te vragen.

De enige oplossing is een glutenvrij dieet.

Bronnen van zetmeel die u kunt gebruiken ipv tarwe:

Aardappelen
Aardperen
Arrowroot
Boekweit
Bonen
Gierst
Kikkererwten
Linzen
Maïs
Pompoen
Quinoa
Rijst
Soja
Tapioca
Wortelen
Zoete aardappelen

Maaltijden met koolhydraten.

1. U kunt zelf meel maken van deze voedingsmiddelen. U kunt de bonen en de granen malen in een elektrisch koffiemolentje en ipv tarwe gebruiken: Groentekoekjes, pannenkoeken of brood bakken van deze granen.
2. Salades maken met groenen + kikkererwten, linzen, aardappelen, rijst en noten.
3. Sushi’s maken of gevulde druivenbladeren, door rijst met groenten en vis of kip op te rollen in zeewier (Japans) of druivenbladeren (te koop in Turkse winkels).
4. Soepen maken: rijst, pompoen, linzen, mungbonen etc.
5. Deze producten gebruiken voor sauzen: arrowroot, rijstmeel ect..

U kunt maaltijden bereiden zonder geconcentreerde koolhydraten:

1. Yoghurt met lijnzaad voor ontbijt.
2. Groenten omelet voor de lunch.
3. Groenten met vis of soja producten; roerbakken, salades.