Jicht

Jicht ontstaat wanneer het urinezuurgehalte (een normale afvalstof van het lichaam bij vertering van bijvoorbeeld eiwitten) in het bloed zo hoog wordt dat de nieren en de huid niet langer in staat zijn het teveel aan urinezuur uit te scheiden. De urinezuurkristallen hopen zich dan op in de pezen en de gewrichten. Zo ontstaan tenslotte de bekende pijnlijke jichtknobbels. Opmerkelijk is dat vaak de voet en dan met name de grote teen als eerste wordt getroffen, maar ook andere gewrichten kunnen zijn aangetast. Soms slaan kristallen neer in de oorschelp. Daar zijn dan kleine of grote knobbels te zien. De pijnaanvallen treden meestal ’s nachts op. Ze kunnen zeer hevig zijn en soms dagen of zelfs weken duren. Jicht komt bij mannen vaker voor dan bij vrouwen.

Symptomen van jicht:

  • rode, gevoelige, warme en gezwollen gewrichten;
  • hevige pijn;
  • lichte koorts;
  • pijn treedt plots op
  • vaak in de teen of voet.

Een dieet – erg belangrijk- waarbij zo minimaal mogelijk purine gebruikt mogen worden:

Het gaat hierbij om: ansjovis, haring, makreel, mosselen, sardines en spiering, kip met vel, orgaanvlees en om gistrijke producten zoals marmite.
– Kalfsvlees, schapenvlees, wild en bacon
– Forel, kabeljauw, schelvis, zalm en bokking
– Bier en alcoholvrij bier, alcoholische dranken. Alcoholgebruik leidt tot dehydratie (extra vochtverlies) en kan daarom ook een aanval uitlokken.

Verder kruiden die ontgiften en de zwakke schakel ondersteunen. Denk hierbij aan de Oberon diagnose.