Koortslip

Herpesinfecties, zoals Herpes Simplex (koortslip en genitale herpes) en Herpes Zoster (gordelroos) kunnen ongemakkelijk, langdurig en pijnlijk zijn. Meer dan 80% van de bevolking is drager van een herpesvirus. Het virus blijft altijd in het zenuwstelsel aanwezig. Als de weerstand vermindert, zoals door stress, verkoudheid, koorts of zonnebrand, kan het virus geactiveerd worden en worden de kenmerkende blaasjes op de huid zichtbaar. Ook gordelroos kan gemakkelijker uitbreken tijdens perioden van stress en spanningen. Als de blaasjes niet meer zichtbaar zijn, zijn de virussen niet meer actief.

Onderzoek heeft aangetoond dat het aminozuur lysine een remmende werking heeft op de groei van de virussen. Herpesvirussen gebruiken het aminozuur arginine als voedingsbodem om zich te vermenigvuldigen. Een voeding die dus rijk is aan lysine en arm aan arginine, gecombineerd met een lysinesupplement, kan zowel het ontstaan van herpesinfecties voorkomen, als, in acute gevallen, de groei van de virussen remmen.

Tip 1: behandelen met l-Lysine

lysineLysine is een essentieel aminozuur en dat betekent dat je lichaam zelf dit aminozuur niet kan aanmaken.  Het werkt voor veel mensen goed omdat het de groei van het herpes virus tegengaat. Daarbij wordt lysine tevens door je lichaam gebruikt om anti lichamen, enzymen, hormonen etc. aan te maken die je lichaam helpen het virus te weren.

Je kunt lysine binnenkrijgen door een voedingssupplement en/of voedingsmiddelen zoals rood vlees en zuivelproducten (deze bevatten VEEL lysine), eieren, vis etc.

Tip 2: denk eraan je tandenborstel te vervangen.  Aan de tandenborstel kunnen sporen achterblijven van het herpes virus waardoor een terugkerende uitbraak geprikkeld kan worden.

Tip 3: oppassen voor de zon, onderzoek heeft aangetoond dat te veel zonlicht een koortslip kan prikkelen.

Tip 4: niet aanraken!  Hierdoor kun je besmetting op andere plekken uitlokken (herpes in het oog).
Daarbij is een koortslip EXTREEM besmettelijk en is het erg eenvoudig om iemand anders ‘’te besmetten’’ met het herpes virus.

Tip 5: zoethout. Onderzoek heeft aangetoond dat zoethout anti virale werking heeft en vrij effectief werkt tegen een koortslip. Tijdens een uitbraak kun je een thee op basis van zoethout drinken. Als je de smaak niet kunt verdragen, kun je ook een beetje zoethout op het blaasje smeren.

Tip 6: appel azijn.

Tip 7: tea tree olie

Tip 8: ijsblokje