Lactose intolerantie

Melk kan diarree veroorzaken of soms alleen een opgezette buik en winderigheid.
Meestal is dat geen echte melkeiwitallergie, men merkt namelijk al dat een kleine baby diarree krijgt en buikpijn als hij geen melk kan verdragen. Volwassen krijgen een opgezette buik doordat zij melk niet verdragen.
Wat is een lactose? Het is een suiker dat in de melk aanwezig is. De dunne darm bevat enzymen voor alle verschillende suikers. Lactose is daar één van. Wanneer dit enzym, lactase niet aanwezig is, wordt de lactose niet afgebroken. Dit veroorzaakt meestal geen schade aan de darm, wel veroorzaakt het verschijnselen zoals diarree, een opgezette buik, krampen, winderigheid en soms misselijkheid. Vaak ontstaan deze klachten een half uur na het gebruik van een melkproduct.
De meeste mensen zijn niet geboren met dit enzym gebrek, maar ontwikkelen lactose intolerantie gedurende hun leven. Mensen van Aziatische afkomst zijn voor 90% lactose deficiënt.
In Nederland komt dit minder vaak voor.

Advies:

Er zijn verschillende mogelijkheden:

1. Geen melk gebruiken. Soms kan yoghurt wel verdragen worden omdat het enzymen bevat die helpen met de afbraak van lactose. Kleine kinderen kunnen beter helemaal geen melk gebruiken. Men moet dan wel voldoende calcium gebruiken. Vooral groenen groenten bevatten calcium en magnesium in zeer gunstige verhoudingen: 1 pond spinazie bevat 625 mg calcium en 300 mg magnesium. Kinderen hebben minimaal 500 mg calcium nodig, volwassenen 1000mg. Het beste is een calcium/magnesium tablet, in de verhouding 200 : 100 mg.
2. Lactase toevoegen aan melkproducten. Dit enzym is in tablet vorm verkrijgbaar. Lactose vrije melk is soms te verkrijgen.
3. Sommige mensen kunnen wel yoghurt verdragen daar de bacteriën voor een deel de melksuikers hebben afgebroken. Weieiwit -poeder dat lactose vrij is gemaakt. Het bevat meest nog slechts een zeer kleine hoeveelheid lactose. Het is gunstig voor mensen met een lactose intolerantie om kleine hoeveelheden naar binnen te krijgen. Wanneer het poeder niet verdragen kan worden, kan men lactase toevoegen.