Lecithine

Lecithine is een type vet (lipide) dat door iedere cel in je lichaam wordt gebruikt. Je celmembranen, die het passeren van voedingsstoffen in en uit je cellen reguleren, bestaan grotendeels uit lecithine. Vooral de hersenen, het hart, de lever en de huid hebben veel lecithine nodig. Deze voedingsstof helpt vetten, zoals cholesterol en andere lipides, om in vocht op te lossen en langzaam uit het lichaam te verdwijnen. Wat simpelweg betekent dat dit stofje het lichaam helpt met vet om te gaan en het cholesterol op een natuurlijke manier te verlagen. Tevens verbetert het je concentratievermogen en je geheugen!
Veel mensen kunnen daarom gebaat zijn bij voldoende lecithine in hun dieet. Vooral mensen die geen galblaas meer hebben, is het zeker een aanrader om deze voedingsstof toe te voegen aan het dieet. Verder helpt lecithine je op het gebied van energie en kan het leverschade als gevolg van alcoholmisbruik helpen repareren.
Je vindt lecithine in hele granen, peulvruchten, vis, tarwekiemen en biergist. Ons voedsel bevat echter in veel gevallen te weinig lecithine om in onze behoefte te voorzien. Bij het ouder worden, neemt het geheugen in min of meerdere mate af. Voor een optimale werking van het geheugen hebben de hersenen o.a. choline nodig. Lecithine is rijk aan choline. Volgens wetenschappelijke studies verbetert lecithine het geheugen. Zowel bij jong en oud.
De hersenen en het zenuwstelsel bevatten veel lecithine. Lecithine wordt door de hersenen gebruikt als energiebron. Verbruiken de hersenen veel lecithine, dan kan een tekort ontstaan met als gevolg: prikkelbaarheid, zenuwachtigheid, gebrek aan geduld en concentratieverlies.