Zweten

Overmatig transpireren

Zweet is van zichzelf reukloos. Waarom dan toch al die deodorants? De nare luchtjes zijn afkomstig van bacteriën, die de in het zweet opgeloste stoffen afbreken. Dat doen ze met name onder de oksels, waar zich grote zweetklieren bevinden en onder de voetzolen, waar kleine zweetklieren zitten.

Overmatig transpireren is vooral lastig en voor sommigen heel genânt. Soms doet het zich voor bij koorts, maar ook scherp gekruid eten kan zweten veroorzaken. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn, zoals stress, hoge temperaturen, alcoholgebruik of een veranderende hormoonhuishouding (zoals tijdens de overgang). Overgewicht is overigens ook een factor. Bij de minste inspanning levert dat al een meer dan een gemiddelde transpiratie  op.

Voorkomen van overmatige transpiratie

Zorg voor een goede lichaamshygiëne. Was het lichaam regelmatig. Gebruik daarvoor een milde zeep die de zuurgraad van het eigen lichaam zo veel mogelijk benadert. Draag elke dag schone kleren, het liefst van natuurlijk materiaal. Laat de kleding goed luchten en regelmatig wassen of reinigen. Gebruik een milde deodorant (geen alcoholhoudende middelen).

Zweetvoeten moeten regelmatig met koud water gewassen worden. Droog ze goed af en strooi talkpoeder tussen de tenen of wrijf ze in met een vette crème. Het is ook goed op blote voeten te lopen, zowel binnen als buiten. Draag goede schoenen van ventilerend materiaal en doe iedere dag een paar dunne wollen of katoenen schone sokken aan.

Voedingsadvies bij overmatig zweten

Verminder het eten van sterk gekruide gerechten. Wees matig met alcoholische dranken. Alcohol zorgt onder meer voor verwijding van de bloedvaatjes onder de huid. Er stroomt meer bloed naar de huid en dit geeft een warmtegevoel en meer transpiratie. Belangrijk is om het door zweten verloren vocht weer aan te vullen. Drink dus veel, tenminste anderhalve tot twee liter water per dag.

Homeopathie bv salvia, kamille, brandnetel helpen allemaal om overmatig zweten tegen te gaan.