Safraan

Saffraan, helpt bij stress en is een van de oudste en kostbaarste specerijen. Het wordt vanwege haar karakteristieke smaak en kleur al meer dan 4000 jaar gebruikt in diverse wereldkeukens. Het medicinale gebruik stamt vooral uit de traditionele Chinese geneeskunde en de ayurvedische traditie, waarbinnen saffraan hoofdzakelijk toegepast wordt vanwege zijn stemmingsverbeterende eigenschappen, bij depressie, angsten, als afrodisiacum en vanwege zijn positieve invloed op de spijsvertering. Tegenwoordig worden steeds meer traditionele toepassingen bevestigd in wetenschappelijk onderzoek. Vooral de inhoudsstoffen crocine en safranal blijken gezondheidsbevorderende effecten te hebben, bijvoorbeeld op het gebied van depressie, Alzheimer, oogaandoeningen (waaronder maculadegeneratie) en overgewicht. Hiermee is saffraan ook voor de hedendaagse gezondheidszorg een uiterst relevant product.

Te gebruiken bij:
*Depressie
Uit analyse van bioactieve fracties komt naar voren dat crocine-1 hoofdverantwoordelijk is voor het antidepressieve effect. Het werkingsmechanisme erachter komt deels overeen met dat van imipramine; beide remmen de heropname van serotonine, norepinephrine en dopamine. Het eerste effect treedt al binnen een week op, maar het effect is maximaal na circa 6 weken. Bijwerkingen worden van niet of nauwelijks gemeld. Het vormt daarmee een bijwerkingsarm natuurlijk alternatief bij de behandeling van milde tot matige depressies.
*Alzheimer en geheugenverlies
In vitro onderzoek wijst uit dat saffraanextract zeer goede antioxidatieve eigenschappen heeft en de vorming van onoplosbare amyloïden remt, afhankelijk van dosering en toepassingsduur. De stof die hiervoor met name verantwoordelijk blijkt te zijn is trans-crocine-4. In dubbelblind onderzoek onder 54 Alzheimerpatiënten blijkt saffraanextract even effectief als Donepezil bij milde tot matige Alzheimer. Uit andere onderzoeken komt een algemeen positief effect op leervermogen en geheugen naar voren;
*Maculadegeneratie
Maculadegeneratie is een veelvoorkomende aandoening bij ouderen en één van de belangrijkste oorzaken van blindheid; het netvlies veroudert en verliest langzaam zijn functie. Uit in vivo onderzoek bij dieren blijkt verder dat safranal, een belangrijke inhoudsstof van onder andere de stampers van Crocus sativus, de celdegeneratie in fotoreceptorcellen vertraagt en verstoringen van het bloedvatennetwerk in het oog terugdringt. Het onderzoek concludeert verder dat ook patiënten met retinitis pigmentosa baat kunnen hebben bij toediening van safranal.
*Afvallen
Twee keer per dag nam de helft van de deelnemers 176.5 mg safraanextract (Satiereal) per dag tegenover de andere helft placebo. Satiereal bleek na acht weken een significant grotere reductie in lichaamsgewicht te hebben gerealiseerd. Ook de gemiddelde snoepfrequentie nam significant af. Het verminderde snoepgedrag zou te danken kunnen zijn aan het stemmingsverbeterende effect van saffraan, wat een positieve invloed heeft op het verzadigingsgevoel. Geconcludeerd kan worden dat suppletie met Satiereal een steun kan zijn bij het behalen van dieetdoelstellingen.
*Afrodisiacum
Het gebruik bij erectieproblemen wordt bevestigd in een kleine studie bij 20 mannen.