Schüssler Zouten

De Duitse homeopaat  Schüssler ontdekte al in de 19e eeuw dat veel klachten en ziektes ontstaan door een tekort aan mineraalzouten in de lichaamscellen. Extra mineralen toedienen was geen oplossing, zo constateerde hij. De cellen zijn dan namelijk niet meer in staat om de benodigde mineraalzouten op te nemen. Schüssler kwam toen op het idee de mineraalzouten te verdunnen en te potentiëren. Door die speciale bereiding worden de cellen geprikkeld om weer voldoende voedingsstoffen op te nemen. Zo wordt de mineralenstofwisseling hersteld en komt het lichaam weer in balans.

Gebruik:
3 x 2 tabletten per dag, per celzout op de tong laten wegsmelten. (nr 7 oplossen in heet water en dit sloksgewijs opdrinken) Bij chronische klachten 3 x 3 tabletten per dag, per celzout.
In acute situaties kan men iedere 5 á 10 minuten een tablet in de mond laten smelten.
Het zijn smelttabletten die oplossen in de mond en zo in de bloedbaan terechtkomen. Ze geven geen maag- en darmklachten. Je kan en mag verschillende celzouten combineren, alleen niet samen innemen maar een uur later.

Overzicht van de 12 belangrijkste celzouten

Celzout nr.1 Calcium Fluoratum D12
Calium fluoratum is goed voor de gewrichten, de huid, tanden en het bindweefsel, bloedvaten… Ook werkt het zeer goed bij verslapte huid, vaten en weefsel, verzakking van de organen, (bijvoorbeeld baarmoeder, blaas), spataderen, huidaandoeningen, eczeem, extreem droge huid, zwangerschaps-striemen, stoornissen van de nagels. Op psychisch vlak helpt dit zout bij angsten, onzekerheid, aarzeling en gebrek aan vertrouwen in het leven.

Celzout nr. 2 Calcium Phosphoricum D6
Calium phosphoricum wordt vaak gebruikt bij stoornissen in de vorming van het botstelsel, zenuwstelsel en spierstelsel, groeipijn, slaapstoornissen, allergieën, jeuk, rusteloze benen, botbreuken, en hartritmestoornissen. Het is een zéér nuttig zout bij osteoporose!
Op psychisch vlak helpt dit zout zeer goed bij angsten (ook levensangst), gevoel van bedreiging, gevoel zich nooit te kunnen ontspannen, bij gebrek aan zelfvertrouwen

Celzout nr. 3 Ferrum Phosphoricum D12
Dit zout helpt zeer goed bij licht tot ernstig ijzergebrek en een verzwakt immuunsysteem. Het helpt ook bij ontstekingen, vermoeidheid, koorts, bloedarmoede, algemene uitputting, bleekheid, concentratiegebrek(ook bij onrustige kinderen), verwondingen, bloedingen, snijwonden, doorbloedingsstoornissen, verbrandingen, zonnesteek, spierpijn en verstopping of diarree.
Op psychisch vlak werkt dit zout zeer goed bij mensen die geen doorzettingsvermogen hebben, vermoeid zijn (ook mentaal) en zich futloos voelen.

Celzout nr. 4 Kalium Chloratum D6
Celzout nr 4 werkt zeer goed bij ontstekingen van de huid, slijmvliezen (ook van de maag), gewrichten, peesontstekingen, bij chronische verkoudheid (en voortdurend verstopte neus), couperose, doorbloedingsstoornissen, verstoorde nierfunctie, klierontstekingen en een verstoorde schildklier.
Op psychisch vlak helpt dit zout bij mensen die zeer emotioneel zijn, mensen die alles zeer intens beleven en heel gevoelig zijn. Het helpt ook zeer goed bij mensen die moeite hebben met loslaten en mensen die die altijd ten dienste staan van anderen, waardoor ze zelf op de tweede plaats komen.

Celzout nr. 5 Kalium Phosphoricum D6
Kalium phosphoricum werkt heel goed bij gevoelens van uitputting en zwakte. Dit zout is ook zeer nuttig bij pijn (samen met nr 7)! Ook werkt dit zout bij spier- en zenuwzwakte, hernia, haaruitval, slaapproblemen, geheugenzwakte, concentratiestoornissen, virusinfecties met hoge koorts, obstipatie en diarree. Op psychisch vlak werkt dit zout goed bij depressie, zeer gevoelige mensen en mensen die spijsverteringsproblemen hebben door emoties.

Celzout nr. 6 Kalium Sulfuricum D6
Dit zout werkt goed bij geïrriteerd slijmvlies, chronische huidaandoeningen, chronische verkoudheid, sinusitis, stoornissen in de haargroei (samen met nr 11), het helpt ter ondersteuning bij vermageringskuur samen met nr 10. Dit zout is samen met nr 10 het belangrijkste ontgiftingsmiddel. Het ondersteunt de werking van de lever.
Op psychisch vlak helpt het bij agressiviteit, inwendige spanning en depressiviteit.

Celzout nr. 7 Magnesium Phosphoricum D6
Magnesium phosphoricum helpt uitstekend bij slaapstoornissen (ook samen met nrs 2 + 5), bij pijn en spierkrampen. Het kan ingezet worden bij hoofdpijn migraine, menstruatiepijn, nier- en galsteenaanvallen, rusteloosheid, zenuwtrek of tik, krampachtig hoesten, astma, opvliegers, verstopping of diarree.
Op psychisch vlak helpt het bij verlegenheid en terughoudendheid. Innerlijke spanningen, krachteloosheid en bij verslaving aan chocola.

Celzout nr. 8 Natrium Chloratum D6
Celzout nr 8 werkt heel goed bij hooikoorts. Het is ook nuttig bij droge huid en droge slijmvliezen (bijvoorbeeld droge ogen), loopneus, hormonale stoornissen en overgangsklachten, hoofdpijn, hoge bloeddruk, doorbloedingsstoornissen, koude handen & voeten, huiduitslag zoals herpes, gordelroos en gewrichtsklachten zoals reuma.
Op psychisch vlak helpt het bij gevoelens als verdriet, te weinig vreugde

Celzout nr. 9 Natrium Phosphoricum D6
Celzout nr 9 werkt heel goed bij huidirritatie (acne, jeugdacne). Het werkt ook goed bij spijsverteringsstoornissen, brandend maagzuur, bot- en gewrichtsklachten zoals reuma en osteoporose.
Celzout nr 9 wordt ook gebruikt bij ontzuringskuren.

Celzout nr.10 Natrium Sulfuricum D6
Celzout nr 10 werkt heel goed bij oedeem (ook rond de ogen). Het werkt ook goed bij spijsverteringsstoornissen ten gevolge van verkeerde voeding of overmatig alcoholgebruik, stofwisselingsstoornissen bij vetzucht, stoornissen van de alvleesklier, verstopping, reuma, hoofdpijn, hoge bloeddruk en overbelasting van de lever.

Celzout nr.11 Silicea D12
Celzout nr 11 werkt heel goed bij stoornissen in de groei van de haren en nagels, brosse nagels en stoornissen in het bindweefsel van de huid. Het is ook nuttig bij chronische bijholteontstekingen, zwakte in het afweersysteem, helpt goed om verouderingsprocessen, stoornissen in de botvorming, ruwe huid, rimpels, slecht genezende huid en littekens.

Celzout nr.12 Calcium Sulfuricum D6
Celzout nr 12 werkt heel goed bij groeistoornissen van de botten, chronische reuma, stoornissen in de leverfunctie, etterende huid- en slijmvliezen en ontstekingen in de lymfeknopen.

Uitgebreide informatie