Shiitake verbetert immuunsysteem

Het dagelijks consumeren van paddestoelen (Shiitake) verbetert menselijke immuniteit
Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Florida, verschenen in het Journal of the American College of Nutrition*.
Paddenstoelen worden wereldwijd geroemd om hun geneeskrachtige kwaliteiten. Helaas zijn er maar zeer weinig menselijke interventieonderzoeken gedaan met behulp van de hedendaagse richtlijnen. Van de duizenden soorten paddenstoelen zijn er ongeveer twintig geschikt om mee te koken. Eén daarvan is de shiitake, een paddenstoel uit de Japanse keuken die tegenwoordig ook in Nederland gekweekt wordt. Er worden binnen de Chinese geneeskunde allerlei geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven.
Het doel van het onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Florida was om te bepalen of de consumptie van hele, gedroogde shiitake het menselijk immuunsysteem kon verbeteren. Voor het onderzoek kregen 52 gezonde proefpersonen van 21 tot 41 jaar een voorraad gedroogde shiitake voor vier weken. Deze mochten ze mee naar huis nemen, schoonmaken en koken. Vervolgens aten ze gedurende de onderzoeksperiode elke dag een portie van 113 gram van deze paddenstoelen.
Om hun immuunsysteem verder niet te beïnvloeden, mochten de proefpersonen geen vegetariër of veganist zijn. Bovendien mochten ze gedurende het onderzoek geen thee drinken, supplementen met antioxidanten slikken of probiotica gebruiken. De proefpersonen mochten maximaal veertien glazen alcohol per week en zeven porties fruit of groente per dag hebben. Voor en na dit experiment werden er bloedmonsters afgenomen bij de deelnemers. De onderzoekers zagen positieve veranderingen na de dagelijkse inname van shiitake. De gamma-delta T-cellen (afweercellen) functioneerden beter en er kwamen minder ontstekingseiwitten vrij.
“Als proefpersonen elke dag shiitake eten, zie je veranderingen in het immuunsysteem die positief zijn”, concludeert onderzoekster Sue Percival.

*11-04-2015 https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2014.950391?journalCode=uacn20&#